Tippek ingatlan hirdetéshez, vásárláshoz

2015.07.23. 09:34 - Ingatlanügylet
 
Ingatlant adna el, vagy vásárolna? Biztos abban, hogy mindent 100%-ig jól csinál? Sok a bosszankodás, sok a panasz, nem véletlenül.... Hibáinkból tanulandó, íme néhány példa, segítség arra, mire ügyeljünk, ha ingatlant adunk el, vagy vásárolunk, az érme bármelyik oldalán vagyunk is. 
Talán még rémlik az időszak, van akinek csak filmekből, amikor újságban, vagy hirdetőtáblával a házunk előtt próbáltuk eladni ingatlanunkat. Ma azért már "kicsit" más a helyzet.  Egyértelműen folyamatos változás alatt vannak információszerző szokásaink. Abszolút az internet "viszi a pálmát" az ingatlanpiac terén is, és valljuk be, mennyivel egyszerűbb így az életünk.

Ezen belül pedig azt a jelenséget érdemes kiemelni, ami a magánértékesítés egyre nagyobb népszerűségét mutatja. Igen, és ez még csak most kezd kibontakozni igazán, számuk most kezd csak növekedni. Ez könnyen megfigyelhető az általunk látogatott értékesítő oldalakon.

De végső soron miért is kezd ebbe az irányba indulni a piac? Esetleges kellemetlen tapasztalatok, illetve nem utolsó sorban az internet miatt, ahonnan könnyedén mi is megtálalhatunk olyan információkat, amihez eddig másra volt szükségünk. Manapság  nem szeretjük másra bízni értékeinket, ügyeinket ezért is egyre szélesebb körben, egyre többet olvassuk: Ingatlanosok kíméljenek! Közvetítő ne hívjon! stb. Viszont, így, hogy már magunk próbálkozunk, érdemes lenne egy pár hasznos tanácsot megfogadni, mert ha a tapasztalataink rosszak is voltak, mindig van miből tanulni.

Azt is mindenképp meg kell említenünk, hogy az elmúlt időszakban nagyot fordult a világ az ingatlanpiacon.  A válság kezdetén egyértelművé vált, hogy nem a vevő állt sorban a portékáért, hanem bizony az eladók versengtek a vásárlók kegyeiért. Minek is köszönhettük? Az elképesztő túlkínálat szülte ezt a jelenséget, hiszen sokan kényszerültek arra, hogy megváljanak házuktól, lakásuktól. 
Az elmúlt hónapokban azonban jelentős élénkülésről számoltak be az ingatlanközvetítő irodák. A növekvő kereslet pedig azt eredményezte, hogy ma már egy-egy jó helyen lévő ingatlan szinte azonnal vevőre talál. És hogy létrejön-e az üzlet, az sok esetben azon múlik, hogy megtalálja-e a közös hangot az eladó és a vevő.

Hogy mitől függ a siker? Min múlik az, hogy az eladásra kínált házunk, lakásunk gyorsan elkel? Álljon itt néhány olyan tanács, amire csak kevesen figyelnek, pedig sokszor ez határozza meg egy-egy üzlet sorsát.

Amit eladónak és vevőnek egyaránt fontos szem előtt tartani:

  • Szimpátia- hihetetlen vagy nem, rengeteg múlik azon kedveli-e egymást a két fél, tehát sikerünk múlhat hozzáállásunkon. Barátságosnak és nyitottnak lenni nagy előnynek bizonyul.
  • Soha ne hozzunk hirtelen döntést, jobb, ha mindent megfontolunk, és legfőképp ezt kommunikáljuk is a másik felé.

Ami, leginkább az eladó számára értékes tanács:

  • Ne állítsunk valótlant, természetesen senki sem a hátrányokat fogja hangsúlyozni, de hitelünket veszthetjük, ha nem őszintén vállaljuk azokat is.
  • Érdemes mindig rendet tartani és összepakolni, hiszen előfordulhat, hogy ezek miatt a vevő nem tudja majd elképzelni saját otthonát.
  • Szellőztessünk és tegyük meg a legtöbbet, annak érdekében, hogy a vevő az első perctől komfortosan érezze magát leendő otthonában.
  • Fürdőhelyiséget tartsuk tisztán, csillogón-villogón, sokkal vonzóbb lesz a szemnek
  • Javítsuk meg az apróbb, de annál szembetűnőbb hibákat( csöpögő csap, törött üveg stb.)
  • Készítsünk napfényes képeket, húzzuk ki a függönyöket, ezek sokkal barátságosabbá teszik a helyet, ezáltal felkeltik a vásárlók érdeklődését.

Vásárlóként:
  • A legfontosabb: tiszteletben tartani az ingatlan tulajdonosát, azzal is, hogy nem kritizáljuk tapintatlanul az otthonát.

Forrás: www.sajatlak.com
 
Hozzászólások