Kút vagy vezetékes víz?

2015.08.14. 13:20 - Építészet

 Vezetékes víz vagy kút? A vízfogyasztás nagy részét képezi havi kiadásainknak. Milyen lehetőségeink vannak és melyik éri meg jobban?


Azok, akik családi házban laknak biztosan gondolkodtak azon melyikkel járnak majd jobban, ha bevezettetik a vezetékes vizet vagy kútról látják el a házat. Több kérdést kell körbejárnunk.

 1. Mennyibe kerülne fogyasztásunk vezetékes víz esetében, mennyi idő alatt térülne meg egy ilyen projekt?
 2. Van-e víz a telkünk alatt? Milyen minőségű, talajvíz vagy iható kútvizünk lesz?
 3. Ha kiderült, milyen mélyen van a víz, mekkora teljesítményű szivattyúra lesz szükség?
 4. Mik lesznek pontosan a plusz költségek a kútépítés során?
 5. Kivel fogom megcsináltatni?

Van, aki fordítva áll neki, a kérdések megválaszolásának. Először megnézik egyáltalán, mennyibe is kerül a kútfúrás/ásás? Kik a megbízható szakemberek, hol, és milyen tarifával dolgoznak?

Természetesen figyelembe kell vennünk, az ingatlan elhelyezkédésnek megfelelő helyi vízdíjakat is, csak így dönthetünk egyik vagy másik mellett. Víz és csatornadíjak területenként eltérnek, melyek az elmúlt 10 évben majdnem duplájára nőttek, ez is az egyik oka, annak, hogy egyre többen gondolkodnak alternatív megoldásban.

Például Budapesten és környékén ez a díj: bruttó 215 Ft-tól 423 Ft-ig is elmehet, amely még csak a vízdíj. Plusz a csatornadíj, ami 300 és 500 Ft között is lehet, és persze ehhez jönnek esetlegesen az alapdíjak, készenléti díjak stb. Vidéken, egyes régiókban ezek az értékek nettó 180 Ft a szennyvízé nettó 350 Ft. ( Ezek az értékek kizárólag tájékoztatóak és körülbelüliek).

Tehát háztartásonként, ingatlanonként nagyon eltérő lehet a vízfogyasztás költsége, nem csupán a háztartásbeliek számától függ, ahogy ezt ebből is láthatjuk.

Na és mi a helyzet akkor a kútfúrás díjaival?

Fix áron is találhatunk hirdetést a neten 80.000 Ft-ért, de ez kizárólag talajvízre vonatkozik.
Árajánlatot kell kérnünk a legtöbb helyen, weboldalon, mivel egy-egy kút elkészítése nagyon sok tényezőtől függ, talajminőség, kútmélység, szivattyú stb.
Tájékoztató jellegű adatokat azonban vannak, amik az elkészítés folyamatára és díjaira vonatkozik.
 
 1. szűrőkavics kutanként 500-1.000 forint/méter
 2. gyűrűs tér tömedékelése 100-1.000 forint/méter
 3. kútakna telepítése: 80-150.000 forint (mérettől függően)
 4. talajvízkút tervdokumentációja 120.000 forint + 10.000 forint okmánybélyeg
 5. tervdokumentáció készítése 240-300.000 forint + eljárási költség
 6. Egy megfelelő teljesítményű, jó minőségű csőbúvár szivattyú 130.000 Ft-tól indul, plusz a beépítés munkadíja (persze ez az ár nagyban függ a szivattyú teljesítményétől, és a kút mélységétől.)
 
Vannak, akik ennél bátrabbak és saját maguk állnak neki a kút elkészítésének. Ehhez is sok instrukciót találhatunk az interneten, a legfontosabb ezzel kapcsolatban is a megbízhatóság.
 
Önnek megérte a kút?
 
Forrás: sajatlak.com
Hozzászólások