Mi a helyzet az ingatlanárakkal 2015. decemberében?

2015.12.11. 14:54 - Hitel
Itt a legfrissebb összefoglaló az ingatlanpiaci árak alakulásáról! Cikkünkből kiderül, hogy melyek Budapest legmenőbb kerületei, és mire számíthatnak a vidéki tulajdonosok?
Már jó néhány hónapja megváltozott az ingatlanpiac helyzete. A nyomott ingatlanpiaci árakra és az alacsony banki kamatokra óriási keresletnövekedéssel reagált a piac, és elindultak az árak felfelé.
 
Ez gyakorlatilag minden településen megmutatkozott, de különösen a főváros belvárosi kerületeiben éreztette hatását a fellendülés. A legmenőbbek az V. VII. VII. kerület kislakásai, hiszen ezek a lakások felelnek meg leginkább a legújabb őrületnek, a rövidtávú bérbeadásnak, mely rányomta bélyegét az albérletpiacra is. Ezen  ingatlanok a legóvatosabb becslések szerint is 8-15%-os hozammal kecsegtetnek a bankok 1-2%-os kamataival szemben. Szóval, ha jó helyen akarjuk tudni a pénzünket, még mindig érdemes ezekben a helyeken 35-60 m2-es ingatlanokat vásárolni.
 
Ha eladó ingatlanja van Budapest belvárosában, nem biztos, hogy bele kell vágnia a felújításába, hiszen jelenlegi állapotában is kedvező áron értékesíthető, ugyanakkor nem jelent feltétlen többletbevételt, ha eladás előtt azt fel is újítja. Ennek pedig az az oka, hogy a jó helyen lévő ingatlanoknál az árat maga az elhelyezkedés, és nem az állapot határozza meg. 
Az ingatlanpiaci árak emelkedése vidéken is megmutatkozott. A megyeszékhelyeken átlagosan 10%-os volt az elmozdulás, és egyre keresettebbek lettek a panelok is. A panelprogramnak köszönhetően megtörtént a korszerűsítésük, fenntartásuk viszont a rezsicsökkentés hatására egyre kedvezőbb.
A kisebb településeken az ingatlanpiaci árak kicsit késve reagáltak a változásra, de ma már ott is megtapasztalható az átlagosan 8%-os emelkedés.
  
Hogy a jövő mit hoz, nem lehet tudni. De a jó helyen lévő ingatlan mindig is értéket fog képviselni, tehát a megnövekedett árak ellenére is még mindig érdemes vásárolni.
 
Forrás: sajatlak.com
Hozzászólások