Albérleti szerződés, mit írjon bele?

2015.07.24. 13:10 - Ingatlanügylet

 

 

Albérletet, albérlőt keres? Szeretné elkerülni az illegális lakókat? Szeretné biztonságban tudni személyes holmiját albérlőként? Van néhány jó tanácsunk, arra, hogy elkerülhesse az interneten keringő rémhíreket, és Önnel ne történhessen meg.

Rengeteg borzasztó és hihetetlen sztorit hallani arról, hogy főbérlő vagy éppen albérlő, hogyan élt vissza, az albérleti szerződés pontatlanságával, vagy teljes hiányával. Ezért is játszik olyan nagy szerepet a főbérlő és albérlő személye a döntés meghozatalában. Nagyon sok aggodalmat spórolhatunk meg magunknak, ha mindent világosan rögzítünk az albérleti szerződésben.  A legfontosabb pontok, amiket mindenképp foglaljunk bele:

Határozott vagy határozatlan idejű szerződés?

Megállapodhatnak határozott vagy határozatlan idejű szerződésben is, megegyezés illetve a szerződő felek óhaja határozza ezt meg. Ha hosszú távra kötnek szerződést, határozatlan szerződés esetén 15 napos felmondási idő él, ezért az albérlő kérheti az, ezen belüli határozott idő felvételét, magát védve ezzel.

 

Fizetés módja, határideje

A fizetés módja többféleképpen lehetséges. A közüzemi díjakat belefoglalhatjuk az albérleti díjba, készpénzzel vagy utalással is fizethetünk, mindegyik megoldás megfelelő, kizárólag a szerződő feleken múlik. Vannak, akik az albérlő nevére íratják a közüzemi számlákat.

 

Kaució, károkozás

Albérlőként érdemes rögzíteni a szerződésben egy maximális határidőt, amíg vissza kell kapnia a kauciót, amennyiben nem történt károkozás. Később az is jól jöhet, ha leírjuk, mik azok az apróbb hibák, károk, melyekért nem lesz felelős az albérlő (pl. : rendeltetésszerű használat esetén előforduló kopások stb.)

 

A lakás élhetősége, állapota

A főbérlő kötelessége az albérlet élhető állapotát biztosítani, az albérlőnek pedig megtartani azt. Ezért a szerződés megírásakor hasznos, ha rögzítjük az ingatlan akkori állapotát, bútorokat, melyek a főbérlőhöz tartoznak.

 

Ellenőrzés?

Főbérlő számára biztosítani kell egy kulcsot, amivel ellenőrizheti a lakást/házat, de a jó viszony megtartásának érdekében, írjuk le azt is, hogy mindez előzetes egyeztetés alapján, például havi egyszer vagy kétszer történhet. Ezzel elkerülhetjük a kínos szituációkat illetve félreértéseket.

Főbérlőknek hasznos információ, hogyha az albérlő be szeretne bejelentkezni, tartózkodási helyeként megjelölni az ingatlant, az nem ruházza fel őt semmilyen plusz jogkörrel.

 

Megszűnés

A főbérlő érdekeinek védelmében hasznos rögzíteni, hogy rendszeres fizetési mulasztás, magatartás esetén, vagy a főbérlő hibáján kívül az ingatlan lakhatatlanná válik a szerződés érvényességét veszti. Ennek ellenére a főbérlőnek nem kötelessége az albérlő elhelyezése másik ingatlanban.

 

Egyértelmű, hogy mindkét fél magát szeretné bevédeni a másikkal szemben. Jobb, ha próbáljuk egymást megérteni ebből a szempontból. A szerződés lényege, hogy a főbérlőt, illetve az albérlőt egyaránt védje, tehát közös érdekeken alapul, hogy a szerződés pontos legyen.

Forrás: origo.hu

Hozzászólások