Október 1-től változik a CSOK!

2015.09.27. 20:52 - Hitel
sajatlak.com
Október 1-től fontos változások következnek a használt lakás vételére is igénybe vehető, vissza nem térítendő támogatás szabályozásában.
Tudjon meg minél többet a módosításokról, hiszen egy-egy család számára 500 ezer Ft-tól 3,25 millió Ft-ig terjedhet az állami segítség. Bemutatjuk, hogy melyek  a kedvező és kedvezőtlen változások

sajatlak.com

sajatlak.com

Változik a lakásméret számítása, könnyítés és szigorítás együtt
A CSOK igénybevételénél a megvásárolt lakásnak meg kell felelni – gyermekek számának függvényében eltérő – minimum és maximum méretkorlátnak. A módosítás bevezetésével megváltozik az alapterület számításának módja: októbertől a fűtetlen helyiségek (kamra, mosókonyha, tároló, gardrób…stb) is beleszámítanak a méltányolható területnagyságba, ami, azoknak az igénylőknek kedvez, akiknek gondot okozott a minimum lakásméret elérése. A számítási mód megváltozása azonban hátrányosan érinti azokat, akik nagyobb lakásban gondolkodtak.
A figyelembe vehető lakásméretet módosítja az a változás, hogy figyelembe kell venni a minimum lakásméret számításánál azt a gyermeket is, aki után a család korábban már felvett vissza nem térítendő támogatást. A minimálisan elvárt lakásméretet ugyan növeli ez a kitétel, de a támogatás összegét nem (hiszen a család egyszer már megkapta az adott gyermek után a támogatást).
A hitel beelőzi a CSOK-ot
Mit kell tennünk, ha az ingatlan megvásárlásához  hitelt is fel kell vennünk és CSOK-ot is igénybe szeretnénk venni?
Leghamarabb a pozitív hitelbírálatot kell beszerezni a banktól (hitelígérvény, egy dokumentum arról, hogy megkapjuk a hitelt). Csak a hitel folyósítását követően, a lakás vételár kifizetésének utolsó részlete lehet a CSOK. A gyakorlatban ez akkor okoz gondott, ha nem a hitelt folyósító banktól vesszük fel a CSOK-ot, hanem egy másik banktól, mivel nem minden bank vesz részt a CSOK folyósításában). A fenti módosítással szinte lehetetlen, hogy azon bankok hitelt nyújtsanak CSOK-ot igénylőknek, melyek maguk nem vesznek részt a CSOK folyósításban. A bank kockázatát ugyanis érdemben megnöveli az októberi változtatás.
A tervezett, még meg nem született gyermek után is igényelhető támogatás
40 év alatti házastársak akkor is kaphatnak CSOK-ot, ha nincs gyermekük, de vállalják, hogy 8 éven belül lesz. Ha a későbbiek során kiderül, hogy a gyermeket vállaló pár meddő, abban az esetben nem kell visszafizetni a nyújtott támogatást, ha a házaspár igazolhatóan részt vett legalább 5 alkalommal a mesterséges megtermékenyítést szolgáló orvosi beavatkozáson.
Szennyvízcsatorna: szigorítás
Nemcsak az energetikai besorolás határozza meg, hogy adható e támogatás a kiszemelt ingatlanra. A rendelet módosítása a csatornázott területek figyelembe vételére is kiterjed. Ha a lakóingatlan olyan területen fekszik, ahol ki van építve a csatorna-hálózat, akkor a vissza nem térítendő támogatás (CSOK) kizárólag akkor jár, ha az ingatlan rá van kötve a csatornára. Ez a szabályozás hátrányosan érinti azokat az igénylőket, akik olyan házat kívántak megvásárolni, mely nincs a csatornahálózatra kötve, de az elérhető. Ez esetben a vásárló kénytelen a közműhálózatra csatlakozni, mely több százezer forinttöbbletköltséget jelent számára.
Forrás: bankmonitor
Hozzászólások