Szakemberhiány az építőiparban

2016.01.09. 07:02 - Építészet
A válság idején az építőiparban sok-sok szakember veszítette el megélhetési forrását. Drasztikusan visszaestek az építkezések, felújítások. Nem volt mit tenni: vagy megszünt a vállalkozás, vagy külföldön keresett megélhetési forrást a jó szakember. És ma mi a helyzet?
Nem is olyan régen, még egy-egy felújítási munkára minden ujjunkra akadt "szaki". A megrendelők kedvükre válogattak a mesteremberek között, akik egymás ajánlatai alá licitáltak csak azért, hogy megszerezzenek akár kisebb felújítási munkákat is.
    
A válság hatására drasztikusan estek vissza a beruházások, s ezzel együtt lecsökkent az elvégzendő munka. Sokan feladták az ipart. Egyre kevesebben folytatták festő, burkoló, vagy kőműves vállalkozásukat. De jócskán akadt okuk panaszra a gáz és vízvezeték szerelőknek, tetőfedőknek és a bútorasztalosoknak is. Tapasztalatok szerint a szakmák kevésbé jeles képviselői felhagytak hivatásukkal, és csak a jobbak, vagy nagyobb tőkével rendelkezők tudták túlélni a nehéz időszakot. Köztes megoldásként számos burkoló, gipszkartonos, kőműves, vagy festő kezdett új életet tőlünk nyugatabbra. A legtöbben meg is találták számításukat eredeti szakmájukban, vagy valami teljesen másba kezdtek.
      
Meddig kell még szakemberhiánnyal küzdenünk? És a megnövekedett kereslet hatására hogyan változtak az árak, és a szakemberek mentalitása? Ma már a megrendelő küzd a szakember kegyeiért? Meddig mehet ez így tovább, és mi a megoldás?
    
"A fürdőszobánk felújítását tervetük. Mivel a burkoló ismerősünk Ausztriába költözött, ezért az interneten próbáltam meg szakembert keresni. Kb 10 hívással próbálkoztam. 2 egyáltalán nem vette fel a telefont, vissza sem hívott, Kb. 5-en azt mondták, hogy tavaszig biztosan nem tudják elvállalni, annyi a megrendelésük. 3 burkolóval sikerült időpontot egyeztetnem. Abból egy el sem jött a megbeszélt időpontra, a másik kettőből az egyik nem volt szimpatikus, szóval maradt egyetlen egy, aki elég borsos áron vállalta el a feladatot. Nem volt más választásunk, övé lett a munka...."
Hajni, Budapest
    
"Konyhabútort szerettünk volna csináltatni. A családban többen is ugyanazt az asztalosműhelyt bízták meg hasonló feladattal. A korábbiakban nagyon megbízhatóak voltak, időben elkészültek a bútorok, jó volt a minőség, és megfizethető az ár. A mi konyhánk már a megszokotttól magasabb áron készült. Ami még nagyobb probléma, hogy a megbeszélt időpontra nem tudták elkészíteni a bútort, sőt, amikor érdeklődtünk, még csak választ sem kaptunk arra, hogy mikorra készülnek el. A tulaj szerint rengeteg a megrendelés, nem győzik, ráadásul embere sincs, mert ilyen rezsidíjak, adók mellett nem tud nekik annyi fizetést adni, hogy ne akarjon külföldre menni.. Másik szakembert nem találtunk, kénytelenek vagyunk várni, kuncsorogni, és mindezért még többet is fizetni..."
Csaba, Győr
  
  
Hozzászólások