Mekk mesterek, kíméljetek!

2016.10.26. 21:47 - Építészet

Óriási szakemberhiánnyal küzd az építőipar. Manapság nagyon nehéz tisztességes, hozzáértő szakembert találni.
Íme egy budapesti kislakás felújításának története.

Emlékeztek még az esti mesére, melyben a lelkes, de semmihez nem értő kecske mindenféle munkát bevállalt? Talán ebből merítettek ihletet az óriási szakemberhiánnyal küzdő építőipari piacon a kontárok.
Íme olvasónk rövid története:
"Egy belvárosi, pici garzonlakás felújítását szerettem volna budapesti szakemberekkel megoldani a nyáron. Álmomban sem gondoltam, hogy ilyen nehéz lesz hozzáértő szakmunkás találni. Próbálkoztam ismerősökön keresztül, és hirdetési oldalakon talált telefonszámok hívásával is. Kerestem festőt, burkolót, villany- és vízszerelőt egyaránt. Egyáltalán nem volt könnyű dolgom, mert 
- a nyári főszezonban volt aktuális a munka elvégzése
- pici lakás lévén nem sokan vállalták be a nem milliós nagyságrendű feladatot
Több szakemberrel, vagy magát annak valló illetővel találkoztam. Végül is minden esetben olyan "mester" mellett döntöttem, akit ajánlottak. Vagy ismerős, vagy már maga a szakember. 
Tapasztalataim a nálam dolgozó szakemberekről:
Az első döbbenetem az volt, hogy kb. 2-3 szoros árú ajánlatokat adtak ahhoz képest, amennyibe tavaly került egy másik (nem budapesti) lakás felújítása. Mondván, kicsi a lakás, itt nagyobb a fajlagos m2 ár, és egyébként is tele vannak munkával, szóval, ha jó jó, ha nem, részükről akkor sincs gond. 
Kivétel nélkül mindenki kért előleget anyagköltségeire hivatkozva. Úgy tűnt, e nélkül nem úszom meg a történetet.
A számomra ismeretlen emberek végzettségére, eddigi munkáira hiába kérdeztem rá, azt mondtak, amit akartak.. Ha azt akartam, hogy ne hagyjanak faképnél, papírok nélkül is kénytelen voltam megegyezni velük. És ez volt a legnagyobb hiba! Pechemre olyan burkolóba futottam - pedig ajánlották őt is - aki valószínű ebben a lakásban szerette volna kitanulni a szakma csínját-bínját. A pici konyhában két szomszédos lap között 3-4 mm-es egyenetlenséggel rakta le a járólapot, amiben folyamatosan elakadt a lábunk. Azon túl, hogy ronda volt, még balesetveszélyes is. Sajnos fel kellett szednünk a lapokat, amiket ki kellett dobni, újat kellett vásárolni. Ezzel kb. 100 ezer forint kárt okozott emberünk, amit természetesen nem volt hajlandó megtéríteni. 
A festő munkája is hagy maga után éppen elég kivetnivalót. Ezért úgy döntöttem, hogy a bútorszerelés utáni javításokra már vissza se hívom, annál a színvonalnál házi barkácsolásban is különbül megoldom a feladatot.
Sajnos nem tudok tanulságokat levonni az esetből. Persze dolgoztathattam volna a vidéki szakembereimmel, akik ilyen kis munkára szintén nem voltak hajlandóak felutazni a fővárosba, amikor otthon is van elég dolguk. A két szép szememért, vagy barátságból meg miért is tennék meg, ugyebár.. ;) Ez bizony kőkemény üzlet! 
Ha makacsul ragaszkodom a vadidegenekkel való papírozáshoz, akkor valószínű beljebb vagyok 100 ezer forinttal, viszont a mai napig nem találtam volna szakmunkást a többi munkaterületre sem."
Mivel a szakemberhiány miatt jelentős fölényben vannak a munkavállalók, ezért a megrendelők kényszerhelyzetben vannak, sajnos teljesíteniük kell munkát végzők minden kívánságát. De meddig mehet ez így? Tényleg csak kontárok maradtak az országban? A jó szakember már tényleg nyakig van a munkában, és annyit kér, amennyit ő akar?

Hozzászólások
Teszt újabb felhasználó
Teteszik
2017.06.29. 13:41 - Válasz