Milyen költségekkel számoljunk ingatlanvásárláskor?

2015.07.21. 10:30 - Ingatlanügylet

 

 

Amennyiben ingatlant vásárolna jó, ha tisztában van a tételekkel, amikre költenie kell majd pénztárcájából. Vigyázat, nem aprópénz! Banki költségek, illetékek, ügyvédi díj pontos összegei. Olvasson utána!

Hosszú út visz odáig, amíg megtaláljuk álmaink otthonát. Sokat osztunk-szorzunk és nézegetjük meddig is nyújtózkodhatunk a takarónk alatt. Csak a rengeteg agyalás közben, ne felejtsünk el az egyéb, plusz költségekkel számolni, nehogy meglepetésként érjenek. Hasznos dolog tehát utána olvasni az információknak. A következő néhány sorban összeszedtünk egy listát, amely Önt is segítheti ingatlanügyletei kapcsán.

  • Ügyvédi, közjegyzői díj. Mivel ingatlanunkat kikerülhetetlenül rajtuk keresztül tudjuk csak megvenni fontos tudni, hogy ennek értéke az ingatlan árának 0,5-2%-a + ÁFA is lehet, melyet a vevő köteles kifizetni. Egyedi esetekben pedig megegyezés alapján fix összeg is lehet ez a költség. Milliós tételeket figyelembe véve nem kevés pénzről van szó, ezzel az értékkel mindenképp számoljunk előre.
  • Következő pénztárca terhelő tétel a visszterhes vagyonátruházási illeték, mely egykulcsos illeték a vásárló számára, ami 1 milliárd forintig 4%, 1 milliárd fölötti részből 2%. Változik a helyzet, ha valakinek haszonélvezeti/ használati joga van, ekkor ennek értékét le kell vonni, így csökken az illeték mértéke, illetve 35 év alattiak számára is létezik kedvezmény az illetékre. Maximum értéke pedig 200 millió Ft lehet. További feltételekről a NAV hivatalos weboldalán tájékozódhat.
  • Előbbiekhez elenyésző költségnek számít az ingatlan nyilvántartási díj, melynek minimum költsége: 6600 Ft.
  •  Földhivatali bejegyzés, melynek összege: 6600 Ft
  • Elektronikus dokumentumként szolgáltatott nem hiteles tulajdoni lap: 1000 Ft/ingatlan
  • Elektronikus dokumentumként szolgáltatott e-hiteles tulajdoni lap: 3600 Ft/ingatlan
  • Hiteles tulajdoni lap másolata: 6250 Ft/ingatlan

Érdemes sorra vennünk a banki költségeket pontról pontra, hogy már az elején letisztázhassuk az anyagiakat. Amennyiben hitelből vásárolunk ingatlant fontos tudni, hogy többféle plusz kiadás is fel fog merülni:

  • Értékbecslési díj 30-40.000  között mozog, majd a következő ’rablás’ csak ezután következik: hitelelbírálás után közjegyzői díjat vagyunk kötelesek fizetni, amit jó esetben 25-40.000 Ft-ból megúszhatunk, rosszabb esetben pedig akár az ingatlan 1%-át is kérhetik.
  • Hitelbírálati díj : 0-100.000 Ft-ig is elmehet.
  • Folyósítási jutalék, ami pár 10.000 Ft-tól akár 1-1,5%-ig terjedhet.

Hát igen, sok tényezőt kell számításba vennünk, nagyban megkönnyítheti életünket, ha tisztában vagyunk ezekkel az adatokkal, így talán nem ér majd annyi negatív meglepetés bennünket ingatlan vásárlás során. Az alábbi linkeken pedig még több hasznos infót találhat

Forrás: tulajdonilapok.hu

            origoingatlan.hu

 

Hozzászólások