Kétszer 10 millió forint a családoknak. De hogyan?

2015.12.22. 16:22 - Hitel
Soha nem látott mértékben növekszik a CSOK. Akár 10 millió forintra nőhet január 1-től a vissza nem térítendő támogatás.
Egyre több részlet szívárog ki a Otthonteremtési támogatással (CSOK) kapcsolatban. Már januártól életbe léphet az a rendelet, mely szerint 10 millió forint vissza nem térítendő, és további 10 millió forint kedvezményes kamatú hitelt kaphatnak a legalább 3 gyermeket nevelő, vagy vállaló családok. A hitel feltétele azonban az, hogy az igénylő család hitelképes legyen.
Így az várható, hogy az új építésű ingatlanok áfacsökkentésével együtt jelentős fellendülés lesz az új építésű ingatlanok piacán.
   
De hogyan is alakul majd mindez?
Az  egy gyermeket nevelő, vagy vállaló párok 600 ezer, a két gyermekesek 2,6 millió forintot, a három, vagy több gyermekes családok 10 millió forint vissza nem térítendő támogatást vehetnek igénybe várhatóan 2016. januárjától, ha új lakást, vagy házat vásárolnak.

A három gyermekeseknek lehetőségük nyílik további tízmillió forintos hitel felvételére is, melyet 25 év alatt,  melyet igen kedvezményes, maximum 3%-os kamattal, havi 47 ezer forintos törlesztőrészlettel kell visszafizetniük. A kamat mértékét állampapírhoz kötik, tehát előfordulhat, hogy ez még 3%-nál is kedvezőbb lehet, azt viszont garantáltan nem lépheti túl.
  
Hogy kik vehetik majd igénybe a támogatást?
Például azon 40 év alattiak, akiknek már van három gyermekük. Azok is jogosultak lesznek, akiknek jelenleg egy, vagy két gyermekük van, de a következő 4-4 évben vállalják a további gyermekeket. 
Ha házaspárok igénylik a CSOK-ot, akkor azt akár 3 vállalt gyermekre is igénybe vehetik, míg élettársi kapcsolatban, vagy egyedülállók esetében csak akkor, ha már megszületett a 3. utód is.
Természeresen örökbefogadott gyermekek esetén is megilleti a családokat a CSOK.
Ha valaki nem tudja teljesíteni a vállalást, vissza kell fizetnie támogatást, azonban a visszatérítés részletei még nem kerültek nyilvánosságra. Előfordulhat az is, hogy ez esetben a hitelkamat is a piaci kamatok szerint alakul.
Jó hír azoknak, akik korábban már éltek a lakástámogatással, hogy ők is igényelhetik a megemelt összeget, de a már kézhez kapott összeg levonásra kerül a tízmillió forintból.
  
A fent leírt összefoglalás az eddig felröppent hírek alapján készült, mely mindenképpen hatást gyakorol az ingatlan árakra. Várhatóan a két ünnep között lát napvilágot a kidolgozott támogatási rendszer.
Kövessen minket, mert a friss hírekről is tájékoztatni fogjuk.
Forrás: sajatlak.com
Hozzászólások