Intelligens házak

2015.07.21. 16:45 - Építészet

 

Repülő, sugárhajtású gépek, autók, lebegő sínek, beszélő számítógépek. Ez utóbbi már lehetséges, a válasz: intelligens házak. A legkorszerűbb technológiával már nem csak egymás között kommunikálhatunk, hanem házunkkal is.

Intelligens házaink, intelligens tervezést illetve kivitelezést igényelnek, ettől válik méltóvá elnevezésére. Titka az épületgépészeti tervezésben és a rendszer programozásában rejlik. Többféle szisztéma is kialakítható, szükségleteinkhez igazítva.
A kommunikáció számtalan úton-módon megvalósítható. Legfőbb jellemzője, hogy bármelyik rendszert is választjuk, a ház szinte minden pontja irányíthatóvá válik a házi mozitól kezdve a fűtésig. Ezek elérését különböző kezelőrendszerekkel biztosítják, természetesen nem csak közvetlen, de távvezérlés által is lehetséges.
  1. Telefon modem: ennek segítségével, mobilunkon keresztül is hozzáférünk rendszerünkhöz és akár sms-ben is irányíthatjuk.
  2. Internetes: egy web szerver illetve az internet segítségével léphetünk kapcsolatba otthonunkkal vagy irodánkkal.
  3. IP Gateway: ez egy két irányú kapcsolatot jelent, mely leginkább cégek, telephelyek, nagyobb létesítmények vezérlését teszi könnyebbé.
 Hogyan is képzeljük el ennek irányítását?
 Változatos megjelenítési mód létezik, mint például:
  1. Egyszerű LCD kijelző
  2. Színes, interaktív érintőképernyő
 
Ez a lehetőség nem csupán ilyen okokból jött létre. Végül, de nem utolsó sorban muszáj megemlítenünk az energiamenedzsment részét is a dolognak. Ilyen rendszerek bevezetésével az épület üzemeltetése funkciójának megfelel majd, melyhez pluszban kapcsolhatjuk a rendszer önálló fogyasztás mérését és az ehhez tartozó összesítéseket, mellyel még spórolni is tudunk.
 
Forrás: elektro-kamleithner.hu
Hozzászólások