Mire figyelj, ha ingatlanközvetítő kizárólagos megbízását írod alá?

2016.05.27. 08:10 - Ingatlanügylet

"Csak 1 hónapra kössük meg!" könyörög az ingatlanos. Miért NE tedd? Elmondjuk! 

  

A szakma szégyenei azok az ingatlanosok, akik ilyen, vagy olyan trükkökkel vágják át az eladókat, és hozzák szégyenbe a tisztességesen dolgozó kollégákat. 
  
"Ingatlanosok kíméljenek!"
  
Az elmúlt időszakban igencsak megszaporodtak azok a hirdetések, ahol a tulajdonosok teljesen elhatárolódnak a közvetítői segítségtől. A fellendülés előtti időszakban a lakások, családi házak több 60%-a közvetítő segítségével cserélt gazdát, ma már az eladók alig 40%-a fogadja el a segítségüket, és egyre gyakrabban jelennek meg a leírásban az "Ingatlanos ne keressen, nem adok megbízást" típusú szövegek. 
   
A változás oka egyfelől a fellendült ingatlanpiaccal magyarázható "El tudom adni magam is, nem kell ehhez ingatlanos!", másrészt azzal a csalódottsággal, amit a szakma tisztességtelen ügyeskedői okoznak. 
  
Az egyik legveszélyesebb trükk a kizárólagos megbízásban keresendő. Kizárólagos, exkluzív, extra, kiemelt, Vip.... ki hogyan nevezi, de a lényeg mindig ugyanaz: megbízást adsz az ingatlanosnak arra, hogy árulja a lakásodat, és ha ő adja el, ha nem, akkor is megilleti legalább a jutalék fele, ha már lejárt a szerződésetek.
  
Történetünk szereplője Ancika, aki egy vidéki nagyvárosban lakik, és a helyi újságban hirdette meg belvárosi polgári lakását. Szép számmal telefonáltak az érdeklődők, főként az ingatlanosok, akik felajánlották segítségüket, hiszen máris rendelkeztek több potenciális vevővel. Ancika kezdetben elutasító volt, de amikor az egyik iroda értékesítője 1 héttel később újra felhívta, hogy még mindig megvan a vevője, és csak arra vár, hogy megnézhesse Ancika lakását, engedett..
  
Délután a megbeszélt időpontban ott is volt az ingatlanos jól öltözötten, udvariasan, úgy, ahogyan azt illik. A kedves fiatalember átnyújtotta a névjegyét, majd megkérte Ancikát, hogy vezesse körbe a lakásban. Kellemes csevej, majd a tárgyra tértek: ahhoz, hogy hozhassa a potenciális vevőt, megbízást kell kötniük, másként ez nem megy. Ez így is van rendjén, így tisztességes. Három típusú megbízásból választhatott Ancika. Az ingatlanos persze a kizárólagosra tett javaslatot, hiszen azt bármikor fel lehet bontani, minden különösebb indoklás nélkül, és annak a legalacsonyabb a jutaléka is. 
  
Az ingatlanos felajánlotta, hogy hoz egy táblát, amit kitesznek az ablakba, ebből mindenki láthatja: ebben a házban van egy eladó lakás. Így a vevők közvetlenül is meg tudják keresni Ancikát, ha felcsengetnek, és ha egy ilyen vevő vásárolja meg a lakást, akkor Ancikának csak a jutalék felét kell kifizetni, pedig az iroda táblájára jöttek... Szóval az ingatlanos nem zárkózik el attól, hogy bárki más is hirdesse ezt a lakást...
  
Ez egészen jól hangzott, és a fiatalember is szimpatikus volt, hát tettek egy próbát, megkötötték a megbízást 3 hónapra, végtére is az nem olyan hosszú idő... 
Teltek a hetek, de a táblán kívül és a megbízás megkötésekor megígért vevőn túl egyetlen egy újabb vevőjelöltet sem hozott az ingatlanos. A 3 hónapos időszak lejárta előtt Ancikát felhívta az ingatlanos, és jelezte, hogy hosszabbítaniuk kellene, hiszen napokon belül lejár a szerződésük. A tulajdonos ezzel nem kívánt élni, mondván, eddig sem hozott senkit, ő inkább megpróbálja más úton-módon eladni a lakását. És ekkor jött a hidegzuhany: "Rendben van Ancika, én ezt tudomásul veszem, ahogy ígértem, a szerződés automatikusan meg fog szűnni. Önnek csak akkor van teendője, ha 1 éven belül mégis eladja a lakást, akkor be kell fáradnia hozzánk kifizetni a jutalék felét." 
    
És itt a trükk lényege: Bármilyen rövid időre kötsz kizárólagos megbízást, teszel egy próbát, hátha így jobb és olcsóbb lesz neked az ingatlanod eladása, 1 hónapot ki lehet bírni..., akkor is fizetned kell az ingatlanosnak a jutalékot.
  
Vagyis az ilyen, ingatlanosnak semmi dolga nincs, csak rábeszél téged a kizárólagos megbízására, ezek után nyugodtan hátra is dőlhet, hiszen mindenféle egyéb erőfeszítés nélkül legkésőbb 1 éven belül zsebében a hőn áhított többszázezer forintos jutalék.
Ha a megbízás megkötésének idején még túlárazott is volt az ingatlan, a mai felfelé ívelő árak mellett előbb-utóbb piacképessé válik, tehát fizethetsz a semmiért, ha eladtad a lakásodat.
    
Nem állítjuk, hogy kizárólagos megbízást aláírni bűn, azt sem, hogy csak a kicsi, vagy csak a nagy irodák a tisztességesek. Csak egyszerűen felhívjuk a figyelmedet arra, hogy mindig figyelj oda mit írsz alá!
  

  

Hozzászólások