Hulladék hasznosítása újragondolva

2016.02.08. 08:00 - Hírek

 

Megváltozott fogyasztói szokásainknak köszönhetően sokkal több hulladékot termelünk, mint korábban. Mihez vezet ez? Belefulladunk saját szeméttengerünkbe, vagy létezik ésszerű hasznosítási lehetőség? Természetesen van megoldás, például az újrahasznosítás.

 
Az optimálisnak nevezhető szelektív hulladékhasznosítást, - amit válogatnak, majd utána újrahasznosítanak, a többi anyag pedig ártalmatlanításra, vagyis lerakóba kerül, (- ami ugyan úgy terheli környezetünket - ), egyáltalán nem nevezhetjük jó megoldásnak. Erre a sok-sok megmaradt anyagra kellene valami megoldást találni, mely enyhítené a hulladéklerakás mennyiségét, illetve a környezetterhelést.
 
Az ésszerű hasznosításra jó példát találunk egy magyar Kft. Honlapján, akiknek a fő tevékenysége a hulladék műanyaggá alakításán alapszik, úgy, hogy azt teljes mértékben feldolgozza, és építő anyagokba építi be. HATALMAS ÖTLET!
     
 A feltaláló által kifejlesztett eszköz nyílt gép rendszerben képes a műanyagokat meggyűrni, hő hatással olyan állapotba hozni, hogy a bennük található nedvesség vízpára formájában elpárologhasson. Miután a különböző összetevőkből álló anyag kellően  összekeveredett, kiszáradt a forró massza bekerül a forma présbe, amelynek alakja, variációja végtelen sok féle lehet.
„A kukában található hulladék nagymértékben tartalmaz műanyagot, ezért ezt a jövőben nem a hulladéklerakóban kellene elhelyezni vagy elégetni, hanem a kötelező válogatás után, az általunk kifejlesztett gépben hasznosítani.”
 
Forrás: szilplast.atw.hu
Hozzászólások