Hogyan tegyünk napfényessé egy sötét helyet

2015.07.22. 15:35 - Lakberendezés

 

Sötét a szoba? Kicsi az ablak? Kevés a fény?

Igenis vannak rá megodások!

A lakásunk alaphangulatát a színek és a fények határozzák meg leginkább. Közérzetünket nagymértékben befolyásolja, hogy milyen helyiségben töltjük időnket, jól érezzük-e ott magunkat. Ezt egy kis sötét szobáról nem mondhatjuk el, mivel mindenki szereti a tágasabb, világosabb helyiségeket, ami megadja annak harmóniáját.
 
 Mit is tehetünk ennek a fényében?
 
Annak érdekében, hogy világosabbá tegyük azt a helységet, ahol kevés a természetes fényünk, több praktikát is bevethetünk. Mivel a sötét színek sokkal jobban elnyelik a fényt, mint a világosak, ezért mindenképp érdemesebb valamilyen fehér, vagy világosabb színt, és sima felületeket használni, amik nagyítják a teret. Nem fontos mindig a fehérhez ragaszkodni, használhatunk meleg színeket, mint például a tört fehér, sárga, halványsárga, bézs, halvány barna, barack. Persze nem kell mindennek világos színűnek lennie, használhatunk valami kirívó, szokatlan színösszeállítást is, például egy-egy kiegészítőnél, függönynél, párnáknál, szőnyegeknél, képeknél. Mert ha feltűnő, érdekes színe van, azzal kiemelkedik a térből, és így ki lehet emelni azokat a részeket, amiket szeretnénk. Persze nélkülözhetetlen ilyenkor a megfelelő megvilágítás is, ahol célszerűbb különböző típusú lámpákat használni. Jobb olyat választani, aminek egyenletes nappali fénye van, esetleg a mennyezetre irányítva, és az onnan visszaverődve egyenletes megvilágítást ad.
Helytakarékosság szempontjából érdemes szemügyre venni az olyan részeket, mint például, ágy alatti, vagy ajtó fölötti eldugott zugok, melyeket ötletesen kihasználhatunk pakolás céljára, hogy elrejthessük apró-cseprő dolgainkat, értékes helyet felszabadítva.
 
Hozzászólások