"Csak az a szép ZŐD gyep!" Avagy egy elfoglalt hobbikertész személyes tapasztalatai.

2016.05.30. 08:05 - Építészet
Aki szépen parkosított kertre vágyik, annak akad majd dolga ezen a nyáron is. Mi a titka a szőnyegszerű pázsitnak? Mitől lesz egybefüggő, szép zöld gyepünk? Ezúttal egy hobbikertész tapasztalatait osztjuk meg, és mutatjuk be munkája gyümölcsét.
A családi ház 400 m2 füvesített területtel rendelkezik. Székesfehérvári házigazdáink elfoglalt emberek, a kert gondozását maguk, elsősorban a férj végzi.
   
Mivel kevés kertre fordítható szabadideje van a a családfőnek, ezért kialakításkor lényeges szempont volt, hogy olyan növényekkel ültessék be kertjüket, melyek nem igényelnek túlságosan sok odafigyelést. 
    füvesített kert 
  
- Amikor családi házba költöztünk, első alkalommal is magunk végeztük kertünk füvesítését. Akkor sajnos nem készítettük elő megfelelően a talajt. Hiába gondoztuk, locsoltuk a területet, fordítottunk a mostanihoz képest háromszor-négyszer ennyi időt a gondozásra, mégsem sikerült egyenletes, szép pázsitot teremtenünk. 
  
Másodszorra sokkal körültekintőbb volt a házaspár.
A tartósan szép gyep elengedhetetlen feltétele, a füvesítés előtti gondos talaj-előkészítés. Házigazdáink a földterület felásásával, teljes gyomtalanításával kezdték évekkel ezelőtt a munkát. Ekkor lefektették az öntözőberendezés csőrendszerét is.
Nem feledkeztek el a vakondháló letételéről sem, hiszen korábban nem kevés bosszúságot okoztak a kis állatkák önszorgalmú kertásásukkal.
  
 kertgondozás saját kezüleg
    
A füvesített terület gondozása évek óta a következő módon zajlik:
  
- Évi két alkalommal: egyszer tavasszal, egyszer pedig ősszel történik gépi talajlazítás, és műtrágyázás. A köztes időszakban pedig havi egyszeri gyepszellőztetést végzek. Rendszerint heti 1-2 alkalommal nyírom a füvet "szezon" idején. Mivel nem túl nagy a területünk, hamar végzek a munkával. - tudtuk meg a házigazdától.
  
A locsolóberendezés úgy van beállítva, hogy a nyári időszakban, a csapadékmentes napokon minden második nap hajnal 4:00 órakor kapcsoljon be. Ez az az időszak, amikor a legkevesebb a párolgási veszteség.
  
A kertet szegélyezve díszíti néhány kevés gondozást igénylő virágos növény.
- Az évelők úgy lettek válogatva és elhelyezve, hogy tavasztól-nyárig folyamatosan virágozzanak.  - tette hozzá a feleség.
  
évelő növények a kertben
  
  
apró termetű bokrok
  
A terület nagy része füvesített, a gyep meg is hálálja a ráfordított munkaórákat. 
A kert évente két alkalommal, tavasz elején és ősszel kap egy komolyabb felfrissítést. A köztes időszakban csupán néhány alkalommal elvégzett gyomtalanítás szükséges. Az alacsony növényeknek, bokroknak köszönhetően, azok nem engedik elterebélyesedni a nem kívánatos növényeket, s így valóban nem jelent túl nagy időráfordítást az ápolt kert kialakítása.
  

Még több cikk ottonunk szépítéséről

  

Hozzászólások