Fiatalok! Vennétek ingatlant? Mit és hogyan?

2015.08.03. 19:00 - Hitel

 

Néhány fiatalt megkérdeztünk, mi a véleményük a jelenlegi ingatlanpiacról. Ők hogyan mozognak ezen belül és milyen lépésekre szánják el magukat a közeljövőben.  Te mit gondolsz? Te mit vásárolnál és milyen forrásból?

MIT?

Érkezett voks lakásra és családi házra egyaránt. A jövőbeli családalapítás befolyásolta leginkább, hogy melyik típusú ingatlanra esne választásuk. Azok, akik a következő 5 vagy akár 10 évben tervezik a családalapítást, egyértelműen a kertes/családi házat választották. Mások lakásba fektetnének inkább, fontos szempont volt, hogy több szobás ingatlan legyen, liftes házban vagy maximum a második emeletig.

 

AZ ÁR

Elsődlegesen befolyásoló tényező az ingatlan megvásárlása során természetesen az ár. Átlagos anyagi helyzetű fiatalok kb. 8-10 milliótól a 20-22 millióig mennének el. Ebbe az árba belekalkulálva a második meghatározó tényezőt az elhelyezkedést is. Nagyon fontos a biztonságos környék illetve az ingatlan komfortossága is.

MI LENNE HA TÖBB PÉNZEM LENNE?

Arra is kíváncsiak voltunk, változnának-e igényeik, döntéseik más anyagi helyzet esetén. Egyértelműen igennel, válaszoltak, bár nem sok esélyt látnak, arra, hogy ilyen nagy és jelentős változás bekövetkezne.

TÁMOGATÁSSAL VAGY NÉLKÜLE?

Egyöntetű a válasz: támogatással. Ennek oka, nagyon egyszerű, mivel átlagos anyagi helyzetekről van szó, így a megoldások száma korlátozott. Nem csak spórolási lehetőséget nyújt, hanem kedvezőbb hitelkonstrukciókat is. Hitel nélkül pedig nincs is lehetőség ingatlan vásárlásra.

HOGY TESZEK FÉLRE?

A megkérdezettek az OTP Lakástakarék, Lakástakarékpénztár, Fundamenta, közül választottak, de az új szocpolra, a CSOK-ra is igény mutatkozik. Pontosan az előbbiekben felsorolt okokból, mivel ez biztosítja a vásárlás lehetőségét.

Sokan párjukkal együtt számolnak a megtakarítások terén, összevonják félretett pénzüket, hogy jobb hitelhez juthassanak, hiszen úgy vélik egy megtakarítás nem lesz elég otthonuk megteremtéséhez.

KÖZVETÍTŐTŐL VAGY TULAJDONOSTÓL?

Legtöbben tulajdonostól vásárolnának szívesen, mivel elsősorban az ingatlan paramétereit tartják szem előtt, nem az eladói technikát. Ugyanakkor van, aki gyors ügyintézés fejében, megfizethető árért közvetítő irodához is fordulna.

Forrás: sajatlak.com

Kommentben várjuk az Ön véleményét is!

Hozzászólások