Energia forradalom

2015.11.10. 08:00 - Építészet

 


Amikor meghalljuk a „zöld” szót, bármilyen kontextust illetően, azonnal a környezetvédelem jut eszünkbe. Ingatlanok, és az energia takarékosság esetében, íme néhány példa, a legelterjedtebb és itthon legnépszerűbbekre.

Elképesztő hangsúlyt fektetnek intézmények, az oktatás, és a marketing, ennek fontosságára váltakozó sikerrel. Mondhatni már a csapból is ez folyik persze pozitív értelemben.

Napkollektor:

Energia megtakarítás igen, helyettesítés nem! Bővebben hatalmas előnyei, hogy tiszta energiát biztosít, telepítést követően díjmentes, rendkívüli spórolási lehetőség, ugyanakkor a spórolás is csupán hosszas számítások után valósulhat meg, időszakos és a napból kinyert energia a nyári hónapokra korlátozódik.

NanoNap:

Szén szálas technológia, mely padló vagy akár mennyezeti fűtésnek is beépíthető, zéró emisszióval rendelkezik, mindezeket minimális költségek mellett. Magas hatásfokú, sugárzó fűtésrendszer, melynek előnyei, hogy állandó, egyenletes hő elosztást,  folyamatos komfortérzetet biztosít.

Hőszivattyúk:

  1. Talajhőt hasznosító: előnye, hogy kevesebb szervizelést igényel, mivel az 1-2 méteres mélységen állandó hőmérséklet van. Ugyanakkor a szükséges munkálatokat tekintve nagyon költséges.
  2. Talajvizes: ennek működéséhez több kút fúrására is szükség van, illetve rendszeresebb karbantartásra például a víz minősége miatt is. Kiváló hatásfokú, de inkább nagyobb épületekben hasznos.
  3. Vegyi: az energiát napkolletkorból is nyerhetjük, a trükk abban rejlik, hogyan tárolja a szerkezet azt. Egy speciális eljárás segítségével el tudja tárolni a többlet hőt, és azt mondjuk télen felszabadítani. Árban is kedvezőnek mutatkozik.

 

Érdemes elgondolkodnunk, hogyan is szeretnénk megoldani az energia kérdését saját ingatlanunkkal kapcsolatban. Nem csupán a környezetvédelem szempontjából, de napjainkban a környezet-barát ingatlanok egyre keresettebbek költséghatékonyságuk miatt, melyet az energia tanúsítvány igazol.

Forrás:  alternativenergia.hu

            geosolar.hu

 

Hozzászólások