CSOK kérdezz – felelek

2015.08.28. 13:35 - Hitel

 

 

Válaszok a kérdésekre CSOK-kal kapcsolatban, melyeket már Ön is feltett. ITT olvashatja a magyarázatot, amikre kíváncsi!

 1. Igényelhetem, ha már volt a tulajdonomban lakás? IGEN, de ha 5 éven belül történt az adás-vétel, akkor, annak árát be kell számítani a CSOK-os projektbe (a beszámítandó ár jogszabályi kivételekkel lefaragható).

 

 1. Igényelhetem, ha már korábban vettem fel szocpolt? IGEN, kivéve azon gyermekek után, akikre már korábban igényelt szocpolt, vagy LÉT-et.

 

 1. A CSOK teljes összege igénybe vehető használt ingatlanra is? IGEN, a CSOK nem tesz különbséget használt és új építésű ingatlan között.

 

 1. Kötelező-e lakáshitel felvétele? NEM kötelező, ugyanakkor célszerű, ha nincs elég önereje a megvásárláshoz.

 

 1. A szükséges iratokat mikor kell kikérni a hivataloktól? A TB igazolás, illetve köztartozás-mentes NAV igazolás 15 napnál nem lehet régebbi.

 

 1. Mikor adhatom el a CSOK-ból vásárolt ingatlanomat? 10 éven belül nem érdemes, mert akkor a támogatás összegét vissza kell fizetni az államnak.

 

 1. Fel kell tüntetni az adásvételi szerződésben a CSOK-ot? IGEN, fel kell sorolni minden pénzügyi tételét a kifizetésnek, pontos összegekkel és dátumokkal a teljesítésüket illetően.

 

 1. Padlás, pince garázs lakótérré való alakításához felhasználhatom? NEM, meglévő épületrész felújítására, lakhatóvá tételére nem igényelhető. Csak bővítésre tehát plusz szoba kialakításához, vagy még el nem készült házrészhez, ahol lakóteret szeretne kialakítani.

 

 1. Ha nem az első lakásomat szeretném megvenni? IGEN, igényelheti, viszont, amennyiben 5 éven belül történt a lakásvásárlás, annak árát fel kell használni a jelenlegi lakás megvételéhez.

 

 1. Ha a pár egyikének tulajdonában van már ingatlan?
 • NEM, ha azt az adott személy vásárolta.
 • IGEN, ha az ingatlan legalább két éve öröklés vagy ajándékozás útján került  tulajdonába vagy ajándékozás, öröklés útján terhelten, haszonélvezeti joggal kapja meg, viszont nem ő lakik az ingatlanban.

+1 Szükségem lesz önerőre a CSOK-nál? IGEN, de ez lényegében nem a támogatáshoz, hanem a hitelhez kapcsolódik. Amennyiben hitelt vesz fel min. 20% önerőre lesz szüksége, annak sikeres elbírálásához a CSOK-tól függetlenül. Arról, hogy beleszámítják-e az önerőbe a CSOK támogatást saját pénzintézetünknél kell érdeklődni.

 

Forrás: officina.hu                       

 

Hozzászólások