CSOK után jöhet a NOK is! Lakáslottóval segítenék az otthonteremtést

2016.03.27. 10:19 - CSOK
Mi az a NOK, és ki jogosult rá? Utána jártunk, cikkünkből kiderül.

  

A NOK, vagyis a Nemzeti Otthonteremtési Közösség létrejöttét Dömötör Csaba, parlamenti államtitkár szerint az indokolta, hogy az elmúlt időszakban drasztikusan visszaszorult az új ingatlanok száma annak ellenére is, hogy már korábban is léteztek célirányos megtakarítási rendszerek. 
  
2016-ban a kormány 50 milliárd forinttal támogatja a lakástakarék pénztári rendszert, és szándékai szerint kiegészíti a NOK-kal. 
A NOK lényegében egy lakáslottó. A tagok azt vállalják, hogy egy meghatározott időszakig (10, vagy 15 év) lakáscélú megtakarítással havi rendszerességgel bizonyos összegeket fizetnek be. Cserébe a közösség azt vállalja, hogy a hiányzó összeget a kamatmentesen megelőlegezi a tagoknak. A konstrukcióhoz állami támogatás is jár, melynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de maximum 25 ezer forint/hó. A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani. Azt, hogy ki, mikor kapja meg ezt az összeget, licitálással, vagy sorsolással döntik el. Nem a lakásokat, hanem a lakáshoz jutás sorrendjét sorsolják ki.
  
A parlament megszavazta, de Áder János köztársasági elnök visszadobta a javaslatot. A kormány szerint alapvető jogi kifogások miatt, melyeket rendeletekkel lehet szabályozni.
  
Miért kellett ezt ilyen hírtelen megalkotni? Hogy mi várható a későbbiekben? Következő cikkünkből kiderül!  
  
    
  

 

Hozzászólások
Schöffer Viktor
Ez nagyon érdekes
2017.05.16. 11:03 - Válasz