Elsősorban a vidéken vásárlók, és a használt ingatlant keresők körében népszerű a CSOK

2015.08.26. 16:00 - Hitel


Július óta jelentős az érdeklődés a családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) iránt. Főként a vidéken élők és a használt lakást vásárolni szándékozók veszik igénybe ezt a fajta támogatást - mondta el az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

Novák Katalin elmondta, évente legalább 12 ezer családnak tud az új támogatási forma segítséget nyújtani. Az eddig beérkezett adatok szerint júliustól kétszer annyi támogatási szerződés jött létre, mint tavaly egész évben.

 
Az államtitkár emlékeztetett arra, hogy a korábbi években is létezett hasonló konstrukció, az úgynevezett "szocpol" támogatás, mely 2009-ben megszűnt.
2012-ben került bevezetésre a családok otthonteremtési támogatása. Ez a típusú állami támogatás azokat a családokat segítette, ahol legalább két gyermeket nevelnek, és új lakás vásárlását tervezték.
 
Sajnos ezzel a lehetőséggel csak nagyon kevesen tudtak élni, ezért változásra volt szükség, hogy minél több családnak jelentsen segítséget a kibővített konstrukció.
2015 júliusától akár egy gyermeket nevelő családok is igénybe tudják venni a CSOK-ot használt lakás vásárlásához, bővítéséhez is.
Novák Katalin elmondta, hogy a CSOK-ra nincs költségvetési korlát, így minden pályázó, aki megfelel a feltételeknek, meg fogja kapni a támogatást.
A vissza nem térítendő támogatási összeg 500 ezer forinttól 3 millió 250 ezer forintig terjed, és függ a megvásárolni kívánt ingatlan méretétől, elhelyezkedésétől és energetikai besorolásától. Például, ha egy két gyermekes család egy 80 m2-es ingatlant vásárol, akár 1 millió 700 ezer forint támogatást is kaphat.

Az eddigi igényekből az látszik, hogy a kérelmek 80 százaléka vidéki ingatlanra érkezik, 70 százaléka pedig használt lakás megvételéhez – ismertette Novák Katalin.

Kövesse holnapi híreinket is, ahol láthatja a pontos támogatási árakat és a letölthető dokumentumok linkjeit.

Forrás: MTI
Hozzászólások