2016-ra egyetemek, főiskolák épületeit államosítják. Mégis több pénz jut a felsőoktatásra?

2015.08.28. 13:40 - Hitel

 

Redukálódhatnak a felsőoktatási intézmények pénzügyi terhei, a PPP beruházások felülvizsgálata által. Palkovics László szerint az iskolák költségvetésének némely esetben 40%-át teszik ki a törlesztőrészletek.

 
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) összetett vagyonkezelési tervet készít, azokkal az ingatlanokkal kapcsolatban, melyek részt vettek a PPP beruházásokban. Ezek az ingatlanok egyetemek és főiskolák tulajdonában lévő épületek, melyeket a tervek alapján államosítani fognak- írta a Magyar Nemzet.
 
 
2016-ra ingatlanokat államosítanak
A PPP beruházások lényege az volt, hogy magánbefektetőket is bevonjanak ezeknek az épületeknek megépítésében felújításában és korszerűsítésében. A felsőoktatási intézményeknek nagy terhet jelentett a törlesztő részletek kigazdálkodása, ezért döntöttek az ügyek felülbírálása mellett.

Az ütemterv szerint 2016-ra állami tulajdonba kerülnek ezek az ingatlanok. Az érintettek előzetes listája már elkészült. 2005-2009 között 54 szerződés készült, melyekből 24 elfogadható, 4-et már felülírtak, de 26-ot mindenképpen újra kell tárgyalni.
 

Mennyit, és kiknek?
A következő évi költségvetésből 5,3 milliárd forintot különítettek el erre a célra, ez az összeg felülről nyitott, így akár többet is hajlandóak erre szánni, amennyiben a szükség úgy hozza.
 
3 intézmény vezet a legmagasabb törlesztő részlet aránnyal a költségvetésükből: Dunaújvárosi Fősikola 45%, Eötvös József Főiskola 42% és a Szolnoki Főiskola 39%-kal.
Arányaiban a Kaposvári Egyetemnek kell fizetnie a legkevesebbet 1,75%, míg számszerűen a legtöbbet a Pécsi Tudományegyetemnek 2,024 milliárd forintot.
 
 

Mi okozta a helyzetet? Hogyan segít ez a felsőoktatási intézményeknek?
A szerződésekből származó nagy terhektől kívánja megszabadítani az állam az egyetemeket, főiskolákat. Az ügy lefolyása a banki hátterek kivizsgálásánál tart, de az ütemezés szerint 2016 első negyedében, vagyis 2016 márciusáig elkészülnek az új szerződések.

Az elindult állomosítás szükségességét az okozta, hogy az intézmények nem kalkuláltak a csökkenő felsőoktatási létszámmal és azzal, hogy ebből kifolyólag az új épületek ára nem fog megtérülni- nyilatkozta Gyetvai Árpád miniszteri biztos.

PPP beruházás által épült
Budapesti Corvinus Egyetem PPP beruházása

 
A projekt megvalósítása által jövőre 3,4%-kal, vagyis 191,6 helyett 198,1 milliárd forinttal  több pénz jut majd a felsőoktatásban a köznevelési feladatok ellátására, a független kutatás-fejlesztésre illetve a szolgáltatási környezet korszerűsítésére.

Forrás: mno.hu, elteonline.hu
 
Hozzászólások