10 'ne tegyük!' szabály ingatlanvásárlásnál

2015.07.21. 19:43 - Ingatlanügylet

 

A 10 legrosszabb dolog, amit elkövethet ingatlanvásárláskor. 10 olyan szempont, amit ha elolvas természetesen 'leesik', hogy miről van szó, de alkalom adtán, a nagy vásárlási láz közepette elfelejti.

Sosem volt egyedi jelenség, amikor valaki rosszul döntött lakásvásárlást illetően.  Rengeteg befolyásoló tényező van, melyek akár a helytelen ingatlan felé húzzák majd szívünket. Ezek sokszor még aprólékos feltérképezés és elemzés mellett is hatnak ránk, hiszen az érzelmileg befolyásolni tudó dolgok a legmeghatározóbbak.

1. Szívünk dönt az eszünk helyett

Beleszerelmesedünk egyetlen tulajdonságba, végülis elér minket a ’rózsaszín köd’, és elfelejtünk számolni például az ingatlan fenntartási költségeivel vagy plusz kiadásokkal.

2. Áron alul kínált lakás, központi helyen

Kérjük, olyan segítségét, aki ismeri a környéket, ugyanis ezek az ingatlanok-persze van kivétel- többnyire rossz hírű környéken találhatóak.

3. Eladható később?

A környékhez is kapcsolódóan muszáj figyelembe venni, hogy mennyire lesz kelendő később is. Közlekedési lehetőségek, alapterület, forgalmas úton, vagy eldugott helyen, mind értékes szempont, hogy megvizsgáljuk.

4. OLCSÓ!!!

Még akkor is elcsábulunk a kevesebb pénz irányába, ha már meghoztuk döntésünket, újra mérlegelni kezdünk. Érthető, de azért nézzünk mindig a kínálat mögé, és tegyük világossá okait, mert azok mindig vannak: magas rezsi költség, felújításra szorul, bevásárló központot építenek mellette stb.

5. Valaki többet fizet?

A válság ellenére még mindig igaz, hogy vannak, akik ilyenkor is áron felül vásárolnak ingatlant. Miért? Nem mernek, vagy nem tudnak alkudni, és hogy csak túl legyenek, már végre az egészen a másik javára döntenek (bútort is megvásárolnak, amire nincs is szükség). Forduljanak olyanhoz segítségért, aki objektív tud maradni, illetve tud majd segíteni az alkudozásban is.

 

6.Sürget az idő szindróma

Kétféle vásárlót különböztethetünk meg az első, akinél néhány ingatlan megtekintése után, eljön, az ’elég volt’ pont és azokból választanak, pedig lehet, hogy találnának sokkal jobbat is a későbbiekben. A másik típus, aki elszánt, addig megy, amíg a tökéleteset meg nem találja, mivel eltökélte, neki már pedig lakás kell.

7. Kalkulációk

Nem kalkulálunk a jövőbeni számlákkal, kiadásokkal. Nem járunk utána a lakás pontos fenntartási költségeinek vagy nem figyelembe vesszük az eladó felújítási költségeit, pedig ezzel már nem is tűnik, olyan kedvezőnek az ár.

8. Csak néhány órám maradt dönteni?

Időnként az eladók által bevetett trükk, vagy újépítésű lakásoknál elsütött mondat, hogy már csak egy pár darab maradt, ezzel próbálnak az adás-vételre sarkallni.

9. Más irányít

Amikor olyan ingatlanra próbálnak rábeszélni, ami nem az elvárásainknak megfelelő, de vagy az ingatlanos vagy családtagjaink próbálnak mégis rábeszélni, illetve érzelmileg befolyásolni az ügyben.

 

10. Kicsit drágább, na és?

Manapság már nem olyan könnyű, olyan ingatlant venni, ami túlnő pénztárcánkon leginkább a pénzintézetek szigorúsága miatt. Ha mégis van erre lehetőségünk, gondoljunk arra, mi van, ha bekövetkezik a legrosszabb és nem tudjuk fizetni a részleteket vagy rezsiköltségünket. Ebben az esetben jó, ha olyan ingatlant választottunk, amelyet rövid idő alatt eladhatunk.

 

Forrás: otthonterkep.blog.hu

Hozzászólások